Bij de Koninklijke Fanfare Aloysiana ben je nooit te jong om te leren…

08-04-2022
Muziekles

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen” dacht men bij de Koninklijke Fanfare Aloysiana toen ze begin van dit jaar startten met een muziekklasje voor jonge kinderen. Net als vele andere muziekverenigingen werkt ook deze vereniging hard aan ledenwerving, waarbij de focus sterk ligt op verjonging. Met deze ambitie startte de club in januari met enkele leerlingen tussen 6 en 10 jaar een muzieklasje. Dirigent Ad Triepels van de fanfare Aloysiana is de docent van het klasje en het is duidelijk merkbaar dat hij niet alleen zeer deskundig en ervaren is als het om lesgeven gaat, maar ook zelf dolenthousiast is. De lessen worden door hem op een speelse manier aangeboden. Zo leren de kinderen ritmes door te klappen en fruitnamen ritmisch te benoemen. Tonen worden herkend door gebruik van boomwhackers en matten die tonen laten horen als je erop drukt. Instrumentenleer gebeurt letterlijk door kennis te maken met alle mogelijke instrumenten, van bas tot triangel, van klokkenspel tot bugel en van saxofoon tot pauk. Zelfs het gebruik van emmers levert stevig drumwerk op….

In de korte tijd dat het muziekklasje bezig is groeide het aantal kinderen snel en werd het noodzaak de kinderen per leeftijd te gaan indelen. Vanaf mei 2022 krijgen de kinderen les die past bij hun leeftijd en niveau. Dat kan individueel les zijn op slagwerk, bugel of saxofoon, of een groepsles met gebruik van de eerder genoemde materialen. Er zijn zelfs plannen om na de zomer te starten met een muziekklasje voor kinderen vanaf 4 jaar, de eerste aanmeldingen daarvoor zijn reeds binnen.

Bijkomend effect van deze muziekles is dat ouders elkaar tijdens de les in de bijgelegen horecagelegenheid kunnen ontmoeten en onder het genot van een drankje kunnen bijpraten. Omdat de muziekklas plaatsvindt vóór de repetitie van de fanfare ontmoeten de leerlingen en hun ouders ook elke dinsdag de muzikanten en raken kinderen en ouders spelenderwijs betrokken bij en vertrouwd met de vereniging. Bij speciale gelegenheden mogen ouders een kijkje nemen tijdens de les van de kinderen maar ook de repetitie van de fanfare bijwonen. Dat levert vaak mooie en inspirerende momenten op waarbij niet alleen de jonge leerlingen, maar ook hun ouders en de muzikanten alleen maar enthousiaster worden.

Aanmelden voor de muziekklas of een keer komen kijken kan op dinsdagavond in de Brandpoort in Landgraaf. De muziekklas en les voor jonge leerlingen vindt plaats van 19.00 tot 19.45, aansluitend start de repetitie van de fanfare.

Nieuwsgierig geworden hoe dat verder gaat of op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op via info@aloysiana.nl of met Marjon Hulst, 06-36151910.